Apple Haberleri
Trend

iPhone 15 İnceleme, iPhone 15 Almalımıyız ?

Print Friendly, PDF & Email

Apple’ın USB-C, Dynamic Island ve daha fazlasını içeren en yeni tüketici amiral gemisi iPhone serisi.

iPhone 15 Almalımıyız ?

iPhone 15 Eylül 2023’te tanıtılan ve Apple’ın mevcut amiral gemisi iPhone’larından ikisidir ve iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max ile birlikte satılmaktadır. Yeni iPhone’lar 22 Eylül Cuma günü piyasaya sürüldü ve şimdi iPhone 15 veya iPhone 15 Plus satın almanın tam zamanı .

Yepyeni modeller olan 6,1 inç iPhone 15 ve 6,7 inç iPhone 15 Plus, uzun yıllar dayanacak ve önümüzdeki 12 ay boyunca Apple’ın amiral gemisi serisinin bir parçası olarak kalacak; böylece daha yeni ve daha iyi bir şeyin olacağından emin olabilirsiniz. hemen köşede değil.

iPhone 15 ve 15 Plus 799 dolardan başlıyor ve işlevsellik, uzun ömür ve fiyat arasında iyi bir denge sunuyor; ancak sizin için en önemli faktör maliyetse, Apple ayrıca eski teknolojiye ve önceki nesil iPhone 14 ve iPhone 14’e sahip 429 dolarlık iPhone SE’yi de sunuyor . iPhone 14 Plus 699 dolardan başlayan fiyatlarla. İki yaşındaki iPhone 13 de 599 dolardan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.

iPhone 15 ve 15 Plus’tan daha iyi bir şey arıyorsanız iPhone 15 Pro veya 15 Pro Max’e geçebilirsiniz . Pro modellerinin ilgili ekran boyutları aynıdır ancak ProMotion teknolojisine sahip Her Zaman Açık ekran, yan taraftaki sesli/sessiz anahtarı yerine özelleştirilebilir bir Eylem düğmesi, daha hızlı bir A17 Pro çipi gibi bir dizi yükseltme içerirler. , telefoto özellikli gelişmiş bir kamera sistemi ve daha fazlası.

iPhone 15 ve iPhone 15 Plus Özellikler Kılavuzu

iPhone 15 ve iPhone 15 Plus, 799 dolardan başlayan fiyatlarla Apple’ın tüketici odaklı amiral gemisi cihazlarıdır . Bunlara, ek yetenek ve özelliklerle birlikte gelen ve 999 dolardan başlayan profesyonel odaklı iPhone 15 Pro ve iPhone Pro Max de katılıyor.

Geçen yılki iPhone 14 serisinde olduğu gibi iPhone 15 ailesinde de iki adet 6,1 inç iPhone ve iki adet 6,7 inç iPhone olmak üzere toplam dört model yer alıyor. Tüketici serisinde standart 6,1 inç iPhone 15 ve 6,7 inç iPhone 15 Plus yer alıyor . 6,1 inç iPhone 15 Pro ve 6,7 inç iPhone 15 Pro Max, daha pahalı ve üst düzey modelleri temsil ediyor.

iPhone 14 serisinde olduğu gibi, ekstra maliyete değmesi için en iyi özellikler iPhone 15 Pro modellerine ayrılmıştır, ancak iPhone 15 ve iPhone 15 Plus hala oldukça yetenekli cihazlardır .

iPhone 15 ve 15 Plus’ın her biri beş renk seçeneğiyle sunuluyor: pembe, sarı, yeşil, mavi ve siyah . Serideki belki de en önemli değişiklik, on yılı aşkın bir süredir her iPhone’da bulunan Lightning bağlantı noktasından USB-C bağlantı noktasına geçiştir ; ancak bu modellerdeki veri aktarımları, mevcut USB 2.0 hızlarıyla aynı kalır. Yıldırım.

2023’teki Pro olmayan seri için yeni olan , bir yıl önce iPhone 14 Pro serisinde piyasaya sürülen Dynamic Island’dır . Dynamic Island, ekranın üst kısmındaki önceki çentiğin yerini alıyor ve öne bakan TrueDepth kamerayı ve diğer sensörleri barındırıyor. Yazılım, bu fiziksel bileşenlerin, önemli bilgileri görüntülemek ve kullanıcı etkileşimine izin vermek için akıcı bir şekilde uyum sağlayan siyah Dinamik Ada’nın içinde gizlenmesine yardımcı olur.

iPhone 15 ve 15 Plus, iPhone 14 Pro ve 14 Pro Max’te piyasaya sürülen A16 Bionic çipin aynısını kullanıyor ve iPhone 14 ve 14 Pro Max’teki A15 Bionic çipe kıyasla yüzde 20 daha az güç kullanıyor ve gelişmiş performans ve yüzde 50 daha fazla bellek bant genişliği sunuyor . 14 Artı.

Kamera iyileştirmeleri arasında varsayılan olarak 24 megapiksel fotoğraflar çeken dört piksel sensörlü yeni 48 megapiksel Ana kamera yer alıyor. Güncellenen Ana kamera aynı zamanda tam kamera çekiminden akıllıca kırpılan yeni bir 2x Telefoto seçeneğine de olanak tanıyor.

Portreler artık Portre modunu değiştirmeyi gerektirmiyor; iPhone 15, çerçevede bir kişi, köpek veya kedi algılandığında derinlik bilgilerini otomatik olarak yakalıyor . Yeni kamera sistemi aynı zamanda portrelere daha keskin ayrıntılar, daha canlı renkler ve iyileştirilmiş düşük ışık performansı getirirken, Gece modunda da benzer iyileştirmeler görülüyor.

İkinci nesil Ultra Geniş Bant çipi, gelişmiş yakınlığa dayalı işlevsellik sunarak iPhone’ların birbirlerine daha önce olduğundan üç kat daha geniş bir aralıkta bağlanmasına olanak tanıyor. Bul uygulamasındaki Hassas Bulma özelliğiyle, yoğun bir kalabalığın içinde bile arkadaşlarınızın izini sürebilirsiniz.

Pil ömrü iPhone 15 ve 15 Plus’ta öncekilerle karşılaştırıldığında aynı kalıyor ; iPhone 15’te 20 saate ve iPhone 15 Plus’ta 26 saate kadar video oynatma özelliği. Son birkaç nesilde olduğu gibi, iPhone 15 modelleri de 5G bağlantısını (Amerika Birleşik Devletleri’nde hem 6 GHz altı hem de mmWave) destekliyor ve yeni bir Qualcomm X70 modem kullanıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde operatörler artık eSIM kullandığından iPhone modelleri yine fiziksel SIM kart olmadan gönderiliyor .

iPhone-15-01

Uydu aracılığıyla Acil SOS, iPhone 14 serisiyle birlikte kullanıma sunuldu ve bu yıl uydu aracılığıyla Yol Yardımını da içerecek şekilde genişletiliyor . Apple, hücre sinyali aralığı dışındayken araç sorunu yaşayan kullanıcıların, AAA üyeliklerinin bir parçası olarak veya ücret karşılığında servis talep etmelerine olanak sağlamak için Amerika Birleşik Devletleri’ndeki AAA gibi servis ajanslarıyla ortaklık yapıyor.

iPhone 15 modelleri 128GB, 256GB ve 512GB depolama kapasitelerinde mevcuttur . USB-C aracılığıyla kablolu şarjın yanı sıra MagSafe ve Qi2 aracılığıyla kablosuz şarj da destekleniyor. iPhone 15 ve 15 Plus, Wi-Fi 6 ve Bluetooth 5.3’ü destekler .

Yorumlar

iPhone 15 olumlu eleştiriler aldı ve çoğu yorumcu yeni iPhone 15 ve 15 Plus’ın standart iPhone’a önemli bir yükseltme sağladığına inanıyor.

Apple, iPhone’un arka kısmında yeni konturlu tasarım gibi neredeyse “yumuşak dokunuşlu” kaplaması sayesinde evrensel olarak popüler olan yeni bir mat cam kullanıyor.

USB-C’ye geçiş olumlu bir değişiklik olarak görüldü, ancak incelemeciler Lightning’e göre hiçbir iyileştirme sunmayan sınırlı USB 2.0 hızlarından memnun değildi. Lightning’e geçmek aynı zamanda tüm Lightning kablolarının atılmasını gerektirecektir, ancak Mac’ler ve iPad’ler için birden fazla kablo taşımak zorunda kalmamak olumlu bir durumdur.

Yüksek çözünürlüklü fotoğraflar için 48 megapiksel kamera ve 2x optik yakınlaştırma seçeneğiyle iPhone 15’in kamerası, eleştirmenler tarafından övülen büyük bir gelişme.

Tasarım

6,1 inç iPhone 15 ve 6,7 inç iPhone 15 Plus (ekranda çapraz olarak ölçülmüştür), iPhone 14 ve iPhone 14 Plus ile aynı genel tasarıma sahiptir ancak cihazların eldeki hissini değiştiren daha belirgin kenarlara ve iPhone 14 Plus’a sahiptir. Yeni iPhone’ları geçen yılın modellerinden ayıran daha modern bir görünüm kazandırıyor.

iphone-15-design

Belirli boyutlar açısından çok az değişiklik oldu. iPhone 15, 5,81 inç (147,6 mm) yüksekliğinde ve 2,82 inç (71,6 mm) genişliğindeyken iPhone 15 Plus, 6,33 inç (160,9 mm) yüksekliğinde ve 3,06 inç (77,8 mm) genişliğindedir. Her iki model de 0,31 inç (7,80 mm) kalınlığında olup iPhone 15 6,02 ons (171 gram) ve iPhone 15 Plus ise 7,09 ons (201 gram) ağırlığındadır.

iPhone 15 modelleri tamamen camdan bir ön yüze ve renk uyumlu havacılık sınıfı alüminyum çerçeveyle çerçevelenen renkli, mat cam bir arka yüze sahiptir. Mevcut renkler siyah, mavi, yeşil, sarı ve pembedir. Bu yıl Apple, arka camın tamamına renk aşılamak için yeni bir işlem kullandı ve bu işlem, Apple’ın “çift iyon değiştirme işlemi” olarak tanımladığı yöntemle güçlendirildi.

iphone-15-design03

Apple, geçen yıl ekranın üst kısmındaki çentiği değiştirerek iPhone 14 Pro’ya Dynamic Island ekledi ve bu yıl hap şeklindeki Dynamic Island, iPhone 15 modellerine de yayıldı. Dinamik Ada çentikten daha az yer kaplayarak daha fazla görüntülenebilir görüntüleme alanı sağlar.

Telefonun üstünde ve yanlarında bir dizi anten bandı yer alıyor ve sağ tarafta bir güç düğmesi, solda ise ses düğmeleri ve sessize alma düğmesi bulunuyor. Apple, iPhone 15 Pro modellerinde sessize alma anahtarını Eylem düğmesiyle değiştirdi, ancak standart iPhone 15 modellerinde değiştirmedi. Güç düğmesinin altında 5G mmWave anteni yer alıyor ancak bu, Amerika Birleşik Devletleri’nde satılan iPhone 15 modelleriyle sınırlı.

iphone-15-design02

iPhone 15 modellerinin alt kısmında hoparlör delikleri ve mikrofonun yanı sıra bir diğer büyük tasarım değişikliği olan USB-C bağlantı noktası yer alıyor. USB-C bağlantı noktası, Apple’ın USB-C şarj teknolojisine geçmesi nedeniyle Lightning bağlantı noktasının yerini alıyor. Bazı ülkelerde iPhone’da bir SIM yuvası bulunur ancak ABD’de fiziksel SIM kaldırılmıştır.

iphone-15-design04

iPhone’un arkasındaki kamera çıkıntısı büyük ölçüde değişmedi ve Geniş ve Ultra Geniş kameralar için çapraz lens kurulumunun yanı sıra True Tone flaş ve mikrofona sahip.

Suya ve Toza Dayanıklılık

iPhone 15 ve 15 Plus, su ve toz girişine karşı dayanıklılık açısından IP68 derecesine sahiptir. Akıllı telefonlar, 30 dakikaya kadar altı metreye (19,7 fit) kadar derinliğe dayanabiliyor.

IP68 numarasında 6, toza dayanıklılığı ifade eder (ve iPhone 15’in kire, toza ve diğer parçacıklara dayanabileceği anlamına gelir), 8 ise suya dayanıklılığı ifade eder. IP6x mevcut en yüksek toza dayanıklılık derecesidir. IP68 derecesi ile iPhone 15 su sıçramalarına, yağmura ve kazara suya maruz kalmaya karşı dayanıklıdır ancak kasıtlı olarak suya maruz kalmaktan kaçınılmalıdır.

Apple’a göre suya ve toza dayanıklılık kalıcı bir durum değil ve normal aşınma sonucu zamanla bozulabiliyor. Apple’ın standart garantisi sıvı hasarını kapsamaz; bu da sıvıya maruz kalma söz konusu olduğunda dikkatli olmanın en iyisi olduğu anlamına gelir.

Görüntüleme

Geçen yılın iPhone modelleriyle karşılaştırıldığında iPhone 15 ve iPhone 15 Plus aynı OLED Super Retina XDR ekrana sahip ancak güneş ışığında daha iyi performans ve daha iyi HDR için parlaklık iyileştirmeleri içeriyor. Tipik maksimum parlaklık artık 1000 nit (önceden 800 nit), en yüksek HDR parlaklığı ise 1600 nit (önceden 1200 nit) oldu. Apple ayrıca, iPhone 15 modellerinin dış mekanlarda en yüksek 2000 nit parlaklığa ulaşabileceğini söylüyor; bu, geçen yıl iPhone 14 Pro modeliyle tanıtılan ve bu yıl standart iPhone 15 modellerine genişletilen bir ekran özelliği.

iphone-15-display01

iPhone 15, inç başına 460 piksel ile 2556 x 1179 çözünürlüğe sahipken iPhone 15 Plus, inç başına 460 piksel ile 2796 x 1290 çözünürlüğe sahip.

2.000.000:1 kontrast oranı (değişmez) vardır ve geniş renk desteği canlı, gerçeğe yakın renkler sunar ve True Tone, ekranın beyaz dengesini ortam aydınlatmasıyla eşleştirerek kağıt benzeri bir izleme deneyimi sunar. gözler. Ayrıca parmak izine dayanıklı, oleofobik bir kaplama ve ekranla etkileşimde bulunulduğunda dokunsal geri bildirim sağlayan Haptic Touch desteği de mevcut.

Ekran, nano seramik kristallerin cama aşılanmasıyla yapılan “Seramik Kalkan” malzemesiyle korunmaya devam ediyor. Corning ile ortaklaşa oluşturulan ekran ile seramik kristaller, sağlamlığı korurken netliği optimize edecek şekilde değiştirildi. Apple’a göre Ceramic Shield, çift iyon değiştirme işlemiyle çizilmelere ve günlük aşınma ve yıpranmaya karşı koruma sağlayan en dayanıklı akıllı telefon camıdır.

iPhone 15 ve 15 Plus, ProMotion 120Hz yenileme hızını veya iPhone 15 Pro ve Pro Max’te bulunan Her Zaman Açık ekran teknolojilerini desteklemez.

Dynamic Island

Bu yıl iPhone 15 serisinde yeni olan, Face ID için TrueDepth kamera sensörünü ve ön kamerayı barındıran Dynamic Island’dır. Kurulum için yakınlık sensörü artık ekranın altında ve kamera, nokta koruyucu ve diğer bileşenler için daha küçük kesikler kullanılıyor.

Ekranın sağ tarafında kamera için küçük dairesel bir kesik, sol tarafında ise Face ID için TrueDepth sistemi için hap şeklinde bir kesik bulunuyor. Apple, bu iki kesikliği, Dinamik Ada’yı oluşturan tek bir hap şeklindeki kesikte birleştirmek için yazılım kullanıyor.

iphone-15-dynamic-island

Apple, Dynamic Island’ı iPhone’un arayüzünün bir parçası haline getirdi ve uygulama ve hizmetlerden gelen bildirimler ve diğer bir bakışta bilgi için ön ve merkez bilgi merkezi olarak kullanılıyor. Örneğin, bir Apple Pay ödemesi yaptığınızda Dynamic Island, Face ID taramanızı onaylamak için kare bir şekle genişler ve bir telefon görüşmesi sırasında genişleyerek telefon kontrollerinin parmaklarınızın ucunda olmasını sağlar.

Harita yol tariflerinden zamanlayıcılara, Apple Music’ten AirPods bağlantı durumuna kadar her şeyi görüntüleyebilir. Spor skorlarını, Uber yolculuklarını ve daha fazlasını, içinde bulunduğunuz uygulamadan ayrılmadan doğrudan iPhone ekranının üst kısmından takip etmek için Canlı Etkinlikler ile entegre olur, ayrıca dokunulduğunda daraltılabilir veya açılabilir.

A16 Biyonik Çip

Apple, iPhone 15 serisi için iPhone 14 Pro modellerinde bulunan A16 Bionic çipin aynısını kullanıyor. A16, iki yüksek performanslı çekirdeğe ve dört yüksek verimli çekirdeğe sahiptir ve A15 çipine göre mütevazı iyileştirmeler sunar.

iphone-15-a16-bionic

A16 Bionic çip, 6 çekirdekli CPU ve 5 çekirdekli GPU’su ile Geekbench’te tek çekirdekte 2522, çok çekirdekte ise 6397 puan aldı. iPhone 15 Pro’da A17 Pro çipinden sonra ikinci sırada yer alıyor. A serisi çip performansı açısından modeller.

Nöral Motor ve İSS

A16’da güncellenmiş 16 çekirdekli bir Neural Engine bulunuyor ve saniyede yaklaşık 17 trilyon işlem yapma kapasitesine sahip.

A16 çipi aynı zamanda iPhone 15 modellerinin fotoğraf özelliklerine güç veren ve fotoğraf başına dört trilyona kadar işlem gerçekleştiren bir görüntü sinyal işlemcisini de içeriyor.

Veri deposu

iPhone 15 ve 15 Plus’ta 6GB RAM var, bu da iPhone 14 modellerindekiyle aynı miktarda.

Depolama alanı

iPhone 15 ve 15 Plus’ın en uygun fiyatlı versiyonları için depolama alanı 128 GB’tan başlıyor ancak 256 GB ve 512 GB seçenekleri de artan fiyatlarla sunuluyor.

USB-C Bağlantı Noktası

iPhone 15 modelleri, Lightning bağlantı noktası yerine USB-C bağlantı noktasına sahip olan ve USB-C kablosuyla şarj edilmelerine olanak tanıyan ilk modellerdir. Bu değişiklikle aynı kablo, USB-C şarj kutusuyla iPhone, iPad, Mac ve AirPods Pro 2’yi şarj etmek için kullanılabilecek.

iPhone-15-USB-C-Port-Keynote

USB-C, bir iPhone’un USB-C kablosu kullanarak AirPod’ları veya Apple Watch’u doğrudan şarj etmesine olanak tanır ve iPhone, 4,5 W’a kadar güç sağlayabilir.

iPhone 15 ve iPhone 15 Plus’ta USB-C bağlantı noktası, Lightning ile aynı şekilde 480 Mb/s USB 2 aktarım hızıyla sınırlıdır. iPhone 15 Pro ve Pro Max, 10 Gb/s’ye kadar daha hızlı USB 3 aktarım hızlarını destekler.

TrueDepth Kamera ve Yüz Kimliği

iPhone 15 modelleri Apple’ın yüz tanıma sistemi olan Face ID’yi kullanmaya devam ediyor. Face ID artık iPhone 14 modellerinde bulunan çentikle aynı işlevi gören Dynamic Island’da yer alıyor.

Face ID, iOS genelinde iPhone’un kilidini açmak, üçüncü taraf şifre korumalı uygulamalara erişime izin vermek, uygulama satın alma işlemlerini onaylamak, Apple Pay ödemelerinin kimliğini doğrulamak ve daha fazlası için kullanılır.

iphone-14-face-id

Face ID bir dizi sensör ve kamera aracılığıyla çalışır. Bir Nokta Projektörü, taramanın bir kızılötesi kamera tarafından okunmasıyla, her bir yüzün kıvrımlarını ve düzlemlerini haritalandıran bir 3 boyutlu yüz taraması oluşturmak için on binlerce görünmez kızılötesi noktayı cilt yüzeyine yansıtır.

Yüz derinliği haritası A16 çipine aktarılıyor ve burada iPhone’un kimliği doğrulamak için kullandığı matematiksel bir modele dönüştürülüyor. Face ID, düşük ışıkta ve karanlıkta şapka, sakal, gözlük, güneş gözlüğü, eşarp, maske ve yüzü kısmen gizleyen diğer aksesuarlarla çalışır.

Ön kamera

iPhone 15 modelleri , iPhone 14 serisinde mevcut olan 12 megapiksellik ve 1.9 diyafram açıklığına sahip aynı 12 megapiksel ön kamerayı içeriyor . Öne bakan kamerada yerleşik bir Retina Flash bulunur ve arka kameralarda bulunan özelliklerin neredeyse tamamını destekler.

Apple, selfie Gece modunu, gelişmiş Smart HDR 5 entegrasyonunu, Dolby Vision HDR kaydını, ince ayrıntıları ortaya çıkarmak için Deep Fusion’ı, düşük ışık performansını artıran bir Fotonik Motoru ve görüntüleri çekip döndürmenizi sağlayan yeni nesil Portre modunu içerir. daha sonra portre çekimlerine geçeceğim.

4K video kaydı, QuickTake video, ağır çekim video, Portre modu, Portre Işığı ve düzenlemeleri seçerek uygulamaya yönelik Fotoğraf Stilleri özelliği de ön kamerada destekleniyor.

Çift Lensli Arka Kamera

Apple, iPhone 15 modellerinde kullanılan çift lensli kamera sisteminde büyük iyileştirmeler yaparak, iPhone 14’te kullanılan 12 megapiksel Ana kameradan çok daha iyi olan yeni bir 48 megapiksel Ana kamerayı tanıttı.

Kamera, aydınlatmanın ideal olmadığı durumlarda bol miktarda ışığın içeri girmesine izin veren ƒ /1,6 diyafram açıklığına sahip 26 mm odak uzaklığına sahiptir. Apple, daha az hareket ve daha net fotoğraf ve videolar için sensör kaydırmalı optik görüntü sabitleme özelliğini ekledi; lens hem 24 megapiksel hem de 48 megapiksel yüksek çözünürlüklü görüntüleri destekliyordu.

iphone-16-camera

24 megapiksel seçeneğiyle her iki piksel tek bir pikselde birleştirilerek, dosya boyutu çok büyük olmadan, etkileyici ayrıntılara ve düşük ışık performansına sahip yüksek çözünürlüklü görüntüler elde edilir. 48 megapiksel görüntüler de destekleniyor ve bu yıl RAW veya HEIF formatında kaydedilebilecek.

48 megapiksel merceğe yükseltme, Apple’ın dijital yakınlaştırma olmadan tam çözünürlüklü 2x fotoğraflar için sensördeki ortadaki 12 megapikseli kullanan 2x Telefoto seçeneğini eklemesine olanak tanıdı. iPhone 15’te optik yakınlaştırma lensi yok ve Apple ilk kez standart bir iPhone’da herhangi bir optik yakınlaştırma seçeneğini etkinleştiriyor.

iPhone 15 ve iPhone 15, 48 megapiksel Ana kameranın yanı sıra, 120° görüş alanına sahip, f /2,4 diyafram açıklığına sahip 12 megapiksel Ultra Geniş kameraya sahip . iPhone 14 modellerindeki Ultra Geniş kameranın aynısıdır.

Video Özellikleri

iPhone 15 ve 15 Plus, saniyede 24, 25, 30 veya 60 kare hızında 4K’ya kadar video kaydı sunuyor. HDR kaydı, ProRes video, Sinematik mod, Aksiyon modu, ağır çekim video ve hızlandırılmış çekimin tümü desteklenir.

Portre Modu Güncellemesi

Apple, iPhone 15 serisiyle Portre modunu elden geçirdi ve artık bir fotoğraf çekmeden önce özel olarak Portre modunu seçmenize gerek yok.

Artık bir fotoğraf çekebilirsiniz ve eğer bir kişi veya evcil hayvan varsa, derinlik bilgisi toplanır ve bulanık arka plan efektiyle Portre modu otomatik olarak etkinleştirilir. Bu, görüntüdeki bir alana odaklanmak için dokunduğunuzda da işe yarar ve bunu Fotoğraflar uygulamasında açıp kapatabilirsiniz.

Arka plan bulanıklığının derecesi her zamanki gibi ayarlanabilir ve ayrıca Fotoğraflar uygulamasında odağı sahnedeki nesneler arasında kaydırabilirsiniz. Apple, Portre görüntülerinin Gece modunda bile daha fazla ayrıntıya ve daha zengin renklere sahip olduğunu söylüyor.

Diğer Kamera Özellikleri

Apple’ın yıllar içinde iPhone’lara eklediği başka kamera zilleri ve ıslıkları da var.

  • Akıllı HDR 5 – Bir sahnedeki bir veya daha fazla kişiyi tanır ve her kişi için kontrastı, ışığı ve hatta cilt tonlarını optimize ederek herkesin en iyi şekilde görünmesini sağlar. Akıllı HDR, daha iyi renkler ve daha gerçekçi cilt tonları sunmak için iPhone 15’te yükseltildi.
  • Fotonik Motor – Fotonik Motor, yüksek çözünürlüklü bir görüntüdeki en iyi pikselleri ve ışık yakalama için optimize edilmiş bir görüntüyü birleştirerek, çözünürlüğün iki katı olan bir görüntüden alınan ayrıntılara sahip 24 megapiksellik bir görüntü elde edilmesini sağlar.
  • Fotoğraf Stilleri – Cilt tonunu etkilemeden renkleri artırma veya kapatma gibi işlemleri yapabilen akıllı, ayarlanabilir filtreler. Stiller, görüntünün tamamına uygulanan filtreden farklı olarak, görüntüye seçici olarak uygulanır. Fotoğraf Stilleri arasında Canlı (renkleri güçlendirir), Zengin Kontrast (daha koyu gölgeler ve daha derin renkler), Sıcak (altın alt tonları vurgular) veya Soğuk (mavi alt tonları vurgular) bulunur. Ton ve Sıcaklık her stil için özelleştirilebilir, böylece tam olarak istediğiniz görünümü elde edebilirsiniz.
  • Gece modu – Birkaç saniye içinde bir dizi görüntü çeker ve bunları aşırı düşük aydınlatma koşullarında fotoğraf çekmeye olanak sağlayacak şekilde birleştirir. iPhone 15 ile gece modu sahneleri daha zengin renklere ve daha keskin ayrıntılara sahip.
  • Deep Fusion – Orta ve düşük aydınlatma koşullarında çalışır ve görüntüdeki dokuyu ve ayrıntıları ortaya çıkarır.
  • Portre Işığı – Portre modundaki fotoğrafların aydınlatmasını Doğal, Stüdyo, Kontur, Sahne, Sahne Mono ve High-Key Mono gibi efektlerle değiştirir.
  • True Tone flaş – True Tone flaş yerleşik flaştır ve kullanıldığında fotoğrafın beyaz dengesini bozmaması için ortam ışığına uyacak şekilde tasarlanmıştır. iPhone 15’in flaşı daha parlak ve daha tutarlı bir aydınlatmaya sahip.
  • Sinematik mod – Hareket ederken bile odağın çektiğiniz ana nesne üzerinde kalmasını sağlayan bir video modu.
  • Aksiyon modu – Titreyen elde taşınan videoyu iyileştirmek için görüntü sabitlemeyi geliştirir.
  • Panorama – 63 megapiksele kadar panoramik çekimler yapar.
  • Seri çekim modu – Bir dizi görüntünün aynı anda yakalanmasına olanak tanır; bu, yüksek aksiyonlu çekimler için iyidir.

Pil ömrü

iPhone 15’te 3.349 mAh pil bulunurken iPhone 15 Plus’ta 4.383 mAh pil bulunuyor; her ikisi de ilgili önceki nesil modellerin pillerinden biraz daha yüksek kapasiteye sahip. iPhone 15, video oynatmak için 20 saate kadar, akışlı video oynatmak için 16 saate kadar ve ses oynatmak için 80 saate kadar pil ömrü sunar.

iPhone 15 Plus, 26 saate kadar video oynatma, 20 saate kadar akışlı video oynatma ve 100 saate kadar ses oynatma olanağı sunar. Tüm iPhone 15 modelleri hızlı şarj özelliğine sahip ve 20W veya daha yüksek güç adaptörüyle 30 ila 35 dakikada yüzde 50’ye kadar şarj olabiliyor.

iPhone 15 modelleri ilk kez pil döngüsü sayısını gösteriyor ve ayrıca pil sağlığını korumak için iPhone’un yüzde 80’in üzerinde şarj olmasını önleyen yerleşik bir ayar da bulunuyor.

5G Bağlantısı

iPhone 15 modelleri, 5G bağlantısını destekleyen Qualcomm Snapdragon X70 modem ile donatılmıştır. Amerika Birleşik Devletleri’nde iPhone sahipleri hem mmWave hem de 6GHz altı ağlara bağlanabilirken, diğer ülkeler 6GHz altı ağlarla sınırlıdır.

mmWave 5G ağları en hızlı 5G ağlarıdır, ancak mmWave kısa menzillidir ve binalar, ağaçlar ve diğer engeller tarafından gizlenebilir; bu nedenle kullanımı büyük şehirler ve kentsel alanların yanı sıra stadyumlar, havaalanları ve diğer yerler ile sınırlıdır. birçok insanın toplandığı yer.

6 GHz altı 5G daha yaygındır ve Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkelerdeki kentsel, banliyö ve kırsal alanlarda mevcuttur. Çoğunlukla, bir 5G ağı kullandığınızda, 6GHz altı 5G kullanacaksınız. 6 GHz altı 5G, özellikle orta bant spektrumu kullanıldığında genellikle LTE’den daha hızlıdır, ancak her zaman beklediğiniz kadar hızlı 5G değildir.

5G Bantları

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki iPhone 15 modelleri 20’den fazla 5G bandını destekliyor. Aşağıdaki bantlar desteklenmektedir:

  • 6 GHz altı 5G – 5G NR (Bantlar n1, n2, n3, n5, n7, n8, n12, n14, n20, n25, n26, n28, n29, n30, n38, n40, n41, n48, n53, n66, n70 , n71, n77, n78, n79)
  • mmWave 5G – Bantlar n258, n260, n261

LTE Bantları

iPhone 15 modelleri, 5G kullanılamadığında LTE ağlarına bağlanmak için 4×4 MIMO’lu Gigabit LTE sunmaya devam ediyor. Aşağıdaki bantlar desteklenmektedir:

  • FDD-LTE – Bantlar 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 12, 13, 14, 17, 18, 19, 20, 25, 26, 28, 29, 30, 32, 66, 71
  • TD-LTE – Bantlar 34, 38, 39, 40, 41, 42, 46, 48, 53

Uydu üzerinden Acil SOS

Tüm iPhone 15 modelleri, hücresel ve Wi-Fi bağlantılarının bulunmadığı acil durumlarda uydulara bağlanabiliyor. Apple, iPhone’un antenlerinin Globalstar tarafından işletilen uydulara bağlanmasını sağlamak için uydu aracılığıyla yeni Acil SOS özelliğini tasarladı.

Uydu iletişimleri, Wi-Fi’ye veya baz istasyonuna bağlanamadığınız acil durumlarda kullanılabilir ve bu özellik, iPhone’un gökyüzündeki bir uyduya bağlanabilmesi için az ağaçlı açık alanlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

emergency-sos-via-satellite

Apple, bir uyduya bağlanmak için iPhone’u nasıl tutacağınızı öğreten bir arayüze sahiptir ve uydu yoluyla veri göndermek dakikalar sürebildiğinden şirket sıkıştırılmış bir mesajlaşma protokolü geliştirmiştir. Ağaçların olmadığı bir bölgede acil servislere kısa bir mesaj 15 saniye gibi kısa bir sürede gönderilebiliyor.

Uydu üzerinden Acil SOS, etkinleştirildiğinde cevaplamanız gereken bir dizi önemli soru sağlar ve bu sorular, gerekli ayrıntıların acil durum personeline mümkün olan en kısa sürede ulaşmasını amaçlamaktadır. Verdiğiniz yanıtlar, bölgenizde metin iletişimi destekleniyorsa doğrudan acil durum hizmetlerine veya kullanıcı adına acil durum hizmetlerini arayabilen, Apple tarafından eğitilmiş uzmanların görev yaptığı aktarma merkezlerine gönderilir.

Uydu bağlantısı temel olarak kullanıcıların zor durumlarda acil servislerle iletişime geçmesine olanak sağlamak için tasarlanmıştır, ancak aynı zamanda kamp yapıyorsanız veya şehir dışında yürüyüş yapıyorsanız Bul konumunuzu güncellemek için de kullanılabilir ve ailenize ve arkadaşlarınıza nerede olduğunuz konusunda gönül rahatlığı sağlar. öyle.

Uydu üzerinden Acil SOS, tüm iPhone 15 kullanıcıları için iki yıl boyunca ücretsiz ve Apple bunun gelecekte ne kadara mal olacağına dair henüz ayrıntı vermedi.

Apple, iPhone 15’e uydu aracılığıyla Yol Yardımı özelliğini de ekledi; bu özellik, ABD’li iPhone kullanıcılarının hücresel veya Wi-Fi bağlantısı olmayan bir bölgede araç sorunları yaşamaları durumunda yardım için AAA ile iletişime geçmelerine olanak tanıyor. Yol Yardımı ile uydu kullanımında herhangi bir ücret alınmaz, ancak AAA üyeliği veya AAA yardımı için tek seferlik ücret gerekmektedir.

Çarpışma Algılama

iPhone 15 modellerinde yüksek dinamik aralıklı bir jiroskop ve 256G’ye kadar G kuvveti ölçümlerini tespit edebilen çift çekirdekli bir ivmeölçer bulunuyor ve bu sensörler, açılan hava yastıklarının neden olduğu kabin basıncı değişikliklerini tespit edebilen bir barometre gibi diğer iPhone sensörleriyle eşleşiyor. donanım bir Çökme Algılama özelliğini etkinleştirir.

iphone-14-pro-car-crash-detection

iPhone 15 modelleri, ciddi bir araba kazasını algılayabiliyor ve araçtaki yolcuların ciddi şekilde yaralandığı veya telefonlarına ulaşamadıkları durumlarda otomatik olarak acil servisleri arayabiliyor. iPhone’daki GPS, hız değişikliklerini algılayabiliyor ve mikrofon, ciddi araba kazalarıyla ilişkili yüksek sesleri tanıyabiliyor. Çarpışma Tespiti aynı zamanda Apple Watch’ta da mevcut ve iPhone ile Apple Watch, bir kaza meydana geldiğinde acil servislerle iletişime geçmek için birlikte çalışıyor.

Bluetooth, Wi-Fi, NFC, GPS ve Ultra Geniş Bant

iPhone 15 ve 15 Plus, 4×4 MIMO’lu Wi-Fi 6’yı (802.11ax) ve Bluetooth 5.3’ü destekler. Okuyucu moduna sahip bir NFC çipi ve ikinci nesil Ultra Geniş Bant çipi var. Yeni Ultra Geniş Bant çipi, gelişmiş mekansal farkındalık sağlayarak iPhone 15 modellerinin Ultra Geniş Bant çipi olan diğer Apple cihazlarının konumunu daha hassas bir şekilde belirlemesine olanak tanıyor. Çip, iki iPhone’un birbirine daha önce olduğundan üç kat daha fazla menzille bağlanmasına olanak tanıyor.

Ultra Geniş Bant çipi, AirTag’lerin yerini tespit etme gibi hassas takip işlemleri için kullanılabilir. Aynı zamanda yönsel AirDrop ve HomePod mini ile etkileşimler için de kullanılıyor; ayrıca Apple, kalabalık bir alanda iPhone 15 sahibi arkadaşların yerini tespit etmek için Hassas Bulma özelliği ekledi.

GPS konusunda ise iPhone 15 modelleri GPS, GLONASS, Galileo, QZSS ve BeiDou konum servislerini destekliyor.

MagSafe

iPhone 15 modellerinin arkasında MagSafe mıknatısları bulunmaya devam ediliyor ve bu mıknatıslar MagSafe şarj cihazına ve diğer manyetik aksesuarlara bağlanabiliyor. Apple’ın ve yetkili üçüncü tarafların resmi MagSafe şarj cihazları, iPhone 15 modellerini 15W’a kadar kablosuz olarak şarj edebilir.

magsafe-charger-new-purple

İkinci nesil Qi tabanlı şarj da mevcut ancak yine de maksimum 7,5W’a ulaşıyor ve daha hızlı şarjı desteklemiyor.

iPhone 15 Pro ve 15 Pro Max

Apple, bu yıl oldukça büyük bir yükseltme olan daha pahalı iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max’in yanı sıra iPhone 15 ve 15 Plus’ı da satıyor.

iPhone-14-Pro-models-in-hand

iPhone 15 modelleriyle karşılaştırıldığında iPhone 15 Pro ve Pro Max, daha hafif, daha dayanıklı bir titanyum çerçeveye, yeni 3 nanometrelik bir işlemle oluşturulmuş daha hızlı ve daha verimli bir A17 Pro çipe, ProMotion ekran teknolojisine, Her Zaman Açık ekrana, ve sırasıyla 3x ve 5x Telefoto kamera lensleri.

iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max hakkında daha fazla bilgiyi özetimizde bulabilirsiniz .

iPhone 15’in ötesinde

Apple halihazırda 2024’te gelecek olan iPhone 16 serisi üzerinde çalışıyor. iPhone 15 serisinde olduğu gibi, en ileri değişikliklerin çoğu öncelikle iPhone 16 Pro modellerine yönelik olacak. Daha büyük ekran boyutları, daha hızlı bir A18 çip, Wi-Fi 7 desteği ve yeni 48 megapiksel Ultra Geniş kamera görebiliyorduk.

Standart iPhone 16 modellerinde kamera iyileştirmeleri, A17 çipi ve yeni bir düğme tasarımı görülebiliyordu. Apple tarafından tasarlanan modem çipleri de genel olarak bir olasılıktır.

iPhone 15 Özeti Değişiklik Günlüğü

  • 22 Eylül – Lansman bilgileri ve incelemeler eklendi.
  • 19 Eylül – Özet, tüm yeni iPhone 15 ayrıntılarıyla tamamlandı.
  • 15 Eylül – Ön siparişler artık yayında.
  • 13 Eylül – Roundup, lansman sonrasında kesinleşen ayrıntılarla elden geçirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen sitemizde reklamlara izin verin Değerli okurumuz, Farkında olarak veya olmayarak Adblocker (Reklam Engelleyici) kullanarak sitemizi ziyaret etmektesiniz. Apple Türk olarak size en hızlı, en doğru bilgi ve haberleri sunmak için çaba gösteriyoruz. Bizim de bu kapsamda maliyetlerimizi karşılayabildiğimiz tek gelir kalemimiz, internet reklamları. Elimizden geldiğince bu reklamların sizi rahatsız etmemesi için azami özen göstermeye çalışıyoruz. Bu kapsamda AdBlock (Reklam Engelleme) aracınızda www.appleturk.com alan adını beyaz listeye almanızı, veya bu alan adında engelleyiciyi kapatmanızı ve tüm internet sektörünün sağlıklı gelişimi için Adblock aracınızı kaldırmanızı rica ediyoruz.