Teknoloji Haberleri

UFS 4.0, bir sonraki flash depolama teknolojisi, ancak biz yeterli bilgi sahibimiyiz. ?

Print Friendly, PDF & Email

UFS 4.0 hakkında birçok bilgi duymuş olabilirsiniz, ancak ne bekleyebileceğinizden emin değilseniz, doğru yere geldiniz.

Bir sonraki amiral gemisi akıllı telefonunuz muhtemelen UFS 4.0 veya Evrensel Flash Depolama 4.0’a sahip olacak. Daha büyük bir sürüm numarası genellikle daha iyidir, ancak bu sizin için tam olarak ne anlama geliyor? UFS 4.0, UFS 3.1’den neden bir gelişmedir? UFS nedir?

Evrensel Flash Depolama: eMMC’ye göre avantajları

Evrensel Flash Depolama (UFS), farklı elektronik sistemler için açık standartlar tasarlayan küresel bir organizasyon olan Ortak Elektronik Cihaz Mühendisliği Konseyi (JEDEC) tarafından tasarlanan ve artırılan bir standarttır. JEDEC, Ağustos 2022’de UFS 4.0 standardını yayınladı, son güncelleme 2020’de yayınlanan UFS 3.1 idi.

eMMC-UFS-samsung-memory tablo

UFS’nin eMMC’ye göre bir açık avantajı vardır ve bu tam çift yönlü arabirimidir. Yarı çift yönlü, tek yönlü bir sokak olarak görselleştirilebilir; trafik bir yöne veya diğer yöne akabilir, ancak aynı anda her ikisi de olamaz. Bu, eMMC ile okuyabilir veya yazabilirsiniz, ancak her ikisini birden yapamazsınız. Buna karşılık, UFS her ikisini de aynı anda yapabilir, bu da okuma ve yazma işlemlerinin paralel olarak gerçekleşmesine olanak tanır.

Bunlar eMMC ile UFS 3.1 ve UFS 4.0 arasında elde edilen maksimum hız dereceleridir. Günümüzde eMMC depolama ile çok az akıllı telefon piyasaya sürüldüğünü ve geçen yıl veya iki yıl içinde piyasaya sürülen herhangi bir amiral gemisinin neredeyse kesinlikle UFS 3.0 veya UFS 3.1 kullandığını unutmayın.

tablo

Yukarıdaki tabloya bakarsanız, UFS 4.0’ın bazı oldukça büyük gelişmeleri var. Depolama hızının neden bu kadar önemli olduğu, telefonunuzun depolamasından telefonunuzun belleğine büyük dosyaları taşırken hızla sınırlı olmasıdır. Dünyanın en hızlı yonga setine sahip olabilirsiniz, ancak yavaş depolamaya sahipseniz, oyunlar yine de uzun süre yüklenecek ve telefonunuz hala uzun süre açılacaktır.

UFS 4.0, UFS 3.1’den nasıl gelişti?

İnsanların en çok ilgilendiği sayılara ilk olarak değinelim: UFS 4.0, UFS 3.1’den çok daha hızlıdır. Sıralı okuma 2.1GB/s’den 4.2GB/s’ye iki katına çıkarır ve sıralı yazmayı 1.2GB/s’den 2.8GB/s’ye iki kattan fazla artırır. Bunlar devasa gelişmelerdir ve telefonunuzun uygulamaları başlatma ve depolamanıza dosyaları kaydetme hızını artıracaktır.

Ancak hız her şey değildir. UFS 4.0’ı açıklayan Samsung, bunun UFS 3.1’den %46 daha az güç tükettiğini söylüyor. 6.0Mbps aktarım hızı başına yaklaşık 1mA tükettiğinizi söylüyor, ancak akım güç tüketiminin büyük bir ölçüsü değildir. Bu, telefonun pilinin nominal voltajında (veya 3.6v/3.7v) ölçüldüğü muhtemeldir. Depolama, bir akıllı telefonda en büyük pil tüketicisi değildir (bu kesinlikle yonga setine ve ekrana gidiyor), ancak tüm güç verimliliği iyileştirmeleri memnuniyetle karşılanır.

Bunun üzerine, UFS 4.0 modülleri çok küçük. Samsung, bunların sadece 1 mm kalınlığında olduğunu ve 1 TB’lık bir modül için en fazla 13 mm uzunluğunda ve 11 mm genişliğinde olduğunu söylüyor. Bu, küçük bir pakette çok fazla depolama alanı demektir ve cihazlarınızın sınırlı alanı içinde diğer bileşenlere daha fazla yer bırakır.

Telefonlar ne zaman UFS 4.0 alacak? Yükseltme yapmalı mıyım?

UFS 4.0’a sahip bir telefon elde etmek istiyorsanız, bunu bilmeniz güzel olacaktır. Çoğu modern amiral gemisi bu gelişmiş depolamayı sunmaktadır. Vivo X90 serisi ilk olarak aldı ve diğer şirketler çok geride değildi. OnePlus 11, Samsung Galaxy S23 serisi (temel S23 modeli hariç) ve sayısız diğer amiral gemisi de var.

Yalnızca UFS 4.0 temelinde yükseltme yapıp yapmamanız konusunda cevap neredeyse kesinlikle hayır. Burada önemli gelişmeler olmasına rağmen, böyle büyük gelişmelerden kaynaklanan azalan getiriler muhtemelen fark edilmeyecek. Bir oyunun yükleme hızı beş saniyeden dört saniyeye düşürülürse, bu gerçekten birkaç yüz dolarlık bir yükseltme için değer mi?

Sonuç olarak, UFS 4.0, yükselttiğinizde yararlanacağınız gelişmelerden biridir, ancak kesinlikle bunun için yükseltme yapmamalısınız. Akıllı telefonlar için her zaman gelişmeler yapılmaktadır ve daha hızlı depolama her şeyi sihirli bir şekilde daha iyi hale getirmeyecek. Yonga seti gelişmeleri, her nesilde azalan olmasına rağmen, hala en fark edilebilir yükseltmeler olmaya devam edecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen sitemizde reklamlara izin verin Değerli okurumuz, Farkında olarak veya olmayarak Adblocker (Reklam Engelleyici) kullanarak sitemizi ziyaret etmektesiniz. Apple Türk olarak size en hızlı, en doğru bilgi ve haberleri sunmak için çaba gösteriyoruz. Bizim de bu kapsamda maliyetlerimizi karşılayabildiğimiz tek gelir kalemimiz, internet reklamları. Elimizden geldiğince bu reklamların sizi rahatsız etmemesi için azami özen göstermeye çalışıyoruz. Bu kapsamda AdBlock (Reklam Engelleme) aracınızda www.appleturk.com alan adını beyaz listeye almanızı, veya bu alan adında engelleyiciyi kapatmanızı ve tüm internet sektörünün sağlıklı gelişimi için Adblock aracınızı kaldırmanızı rica ediyoruz.